WordPerfect

Ik was 18 toen ik onbewust mijn eerste les leerde over de kracht van woorden. Op het terras van de IJsbreker in Amsterdam. Tijdens een gesprek met mijn moeder en een goede vriend. Ik wou heel veel kwijt. Liever niet te veel nadenken. Ik verviel al gauw in het gemakzuchtige ‘je weet wel’, ‘dat ding’ en ‘zoiets.’ Tot mijn verbazing kreeg ik commentaar. Ik moest niet zo lui zijn. Dat het belangrijk was om het juiste woord te gebruiken voor wat ik zeggen wilde. Ik weet nog dat ik het er niet mee eens was. ‘Jullie snappen toch wel wat ik bedoel?’

Twaalf jaar later was ik in gesprek met Ras Jah Bash tijdens een interview voor het Caraïbische tijdschrift ‘Pure Lifestyle’. Deze Rastafari, die een organische groente en fruittuin bestiert op St. Maarten, gelooft heilig in het gebruik van woorden. “Woorden zijn belangrijk omdat ze ons vertellen wat we krijgen. ‘Woorden worden waarheid.’ Hij gaf me toen een mooie oefening mee. Denk aan tien negatieve woorden die je dagelijks gebruikt en ga op zoek naar het tegenovergestelde. ‘Haten ‘ wordt dan ‘houden van’,’ ‘gespannen’ wordt dan ‘rustig’, ‘geïrriteerd’ wordt dan ‘vrolijk’ etc. Schrijf een aantal negatieve woorden op en probeer ze een maand niet te gebruiken. Gebruik in plaats daarvan het tegenovergestelde woord of zoek naar een positieve formulering. Kijk of het werkt.

Geïnspireerd kwam ik thuis en nam de proef op de som. Weg met ‘haat’ en met ‘perfect’. Tien jaar later en ik gebruik deze woorden ook onbewust niet meer. Heeft het effect? Ja, ik denk het wel. Haten is heftig. Perfect bestaat niet. Gebruik je het woord niet dan is de emotie ook minder beladen. Daarbij merk ik nu hoe vaak die woorden zomaar worden rondgestrooid. Ik haat pindakaas!

Ook aan de kinderen leg ik uit dat woorden kracht hebben. Dat je met woorden creëert. Dat het belangrijk is bewust na te denken over het gebruik van woorden. En dat je je eigen woordgebruik kunt personaliseren. Wil je aan jezelf werken? Is er iets waar je van baalt? Of waar je beter in wilt worden? Start dan met je woorden.

…en koop daarna een dead (life)line 😉

Home