Boekbespreking: Vandaag begin ik echt
Het Deadlinebureau leest:
Karen Visser, Vandaag begin ik echt – je uitstelgedrag de baas
Uitgever: Amsterdam University Press, 2018
Bestel in de boekhandel, bijvoorbeeld bij Libris
Ook te lezen in de Nederlandse online bibliotheek
Karen Visser is schrijver, lifehacker, teamtrainer slimmer werken en senior professional organizer. In haar prettig leesbare boek ‘Vandaag begin ik echt’ schetst zij een compleet beeld van uitstelgedrag en waarom dat een probleem is: wie zijn die uitstellers en waarom vertonen ze dit vreemde gedrag?
Visser ziet vier soorten uitstellers: de stressjunkie, de besluiteloze, de zelfsaboteur en de idealist. Elk type uitsteller krijgt een aanvalsplan mee: ik las het boek online en kon doorklikken naar een webpagina met gerichte tips.
Het leuke van dit boek is dat ook de voordelen van uitstelgedrag benoemd worden, we zijn dus geen volstrekt irreële en mislukte wezens: uitstellen reduceert stress, kan je een kick geven die verveling en routine doorbreekt, dwingt je tot efficiëntie (doordat je last-minute brute beslissingen moet nemen die je daarvoor niet aandurfde) en zorgt voor incubatietijd of ‘suddertijd’: als je even wacht met actie kun je jezelf nog verbeteren. En veel problemen blijken zichzelf op te lossen als je een tijdje wacht. Kijk maar wat er gebeurt met die stapel ‘belangrijke papieren en notities’: na een half jaar kun je 90% met gemak weggooien.
Visser vertelt over de duidelijke link tussen impulsiviteit en uitstelgedrag. Uitstellers hebben vaak ook moeite om taken tot praktische stappen om te zetten doordat ze associatief denken en allerlei randzaken erbij fietsen. De kringloop van zes stadia in het uitstelproces die Visser beschrijft zijn uiterst herkenbaar:
- Ik kan de wereld aan! Je weet dat je iets moet doen maar hebt meer dan genoeg tijd voor je gevoel.
- Lichte stress, random notities: het gaat me vast lukken maar nu even niet.
- Heel druk zijn met andere dingen. Je denkt dat je effectief bezig bent en ruimte maakt, maar het zijn smoesjes.
- Denken dat je het best nog wel kunt fixen. Morgen.
- Blinde paniek, stress, nachten doorhalen.
- Dit nooit meer. Maar: je maakt er geen plan bij. Want hierna komt fase 1 weer: niets aan de hand, ik heb nog een zee van tijd.
Karen Visser laat notoire uitstellers aan het woord, maar ook professionals die moeten dealen met andermans uitstelgedrag. Zoals een diëtist en een narcosetandarts. Ze geeft ook negen technieken voor slimmer timemanagement en het doorbreken van schadelijke patronen. Nummer 5 is: de stok achter de deur! Oftewel: “gebruik maken van een externe prikkel om te zorgen dat je je houdt aan de afspraken die je met jezelf of met een ander hebt gemaakt.” Waarom kan dit veel uitstellers helpen? Omdat er consequenties aan verbonden zijn. “De waarde van afspraken die ze maken – ook met zichzelf – devalueert sterk, omdat er niets gebeurt als ze zich er niet aan houden”. Er moet dus een nieuwe relatie komen tussen ‘iets niet doen’ en ‘gevolgen voor jezelf’.
Dit is iets dat niet-uitstellers zich totaal niet kunnen voorstellen, want je haalt die motivatie toch gewoon uit jezelf? Visser betoogt op een vriendelijke maar duidelijke manier waarom dit niet altijd zo werkt en wat je wel kunt doen aan je uitstelgedrag.
Ben jij ook aan het uitstellen? Wil je schrijven, afvallen, een podcast maken, eindelijk dat fotoboek uit 2012 afmaken? Wil je een stap verder gaan dan theorie en gewoon een stok achter de deur inhuren? Wij gaan je bellen.