Deadline tips van de ‘cops’
Tien tips om uitstellen tegen te gaan, uit de voorste hangmap van het Deadline Bureau:
1. Begin vandaag met leven
De gemiddelde leeftijd voor mannen is 80, voor vrouwen 83. Hoe oud ben je nu? Tel de jaren die je nog hebt tot 80/83 en doe dat getal keer twaalf. Zoveel maanden heb je gemiddeld nog. Schrik je je helemaal gek van dat getal? Begin dan vandaag nog met leven en schenk je kostbare tijd aan de mensen en de dingen waar je echt blij van wordt.
2. Bouw een legopakket
Hoe groter het project, hoe complexer de weg er naar toe. Begin met een stappenplan, het hoeft niet helemaal uitgedacht te zijn. Als je denkt aan je project – wat is dan stap 1? En mochten er meerdere stappen 1 zijn – welke kan je vandaag al zetten? Langzaam bouw je het dan op. Zet vandaag de eerste stap en morgen nog eentje en voor je het weet heb je een basisstructuur die weer aanzet tot verder onderverdelen en doorwerken. Zie je project als een legopakket. Elke dag een extra pagina, een blokje er bij.
3. Negeer je twijfelstem
Noteer eens een uitstel- of twijfelstem zodra je die hoort in je hoofd. Welke smoezen gebruik je? Schrijf ze eens op, of teken ze als je meer visueel ingesteld bent. Zo kun je ze de volgende keer beter herkennen en negeren.
4. Cheerleaders
Weet je niet hoe of waar je moet beginnen of ben je halverwege de weg kwijt? Vraag dan aan iemand om er even over te sparren. Vaak zit je er zelf te dicht op en overzie je het geheel even niet meer. Iemand anders kijkt van een afstandje en ontdekt het pad wel. Zo schuif je weer uit de schaduw om met goede moed passen te maken op de juiste weg. Ga dus ook op zoek naar mensen die dit proces herkennen. Zorg dat je jezelf langzaam omringt met een netwerk van good cops (cheerleaders) en bad cops (devil’s advocates).
5. Schrijf fouten op
Maak jezelf minder gevoelig voor het idee om een fout te maken. Uit fouten kunnen de allerbeste dingen ontstaan. Schrijf 5 fouten op, mislukkelingen, slechte beslissingen. En schrijf daar nu achter wat je ervan hebt geleerd. Wat volgde erna? Wat heb je daarna beter gedaan? Kwam je misschien op een totaal nieuw spoor?
6. Koop een ijsje
Lief zijn voor jezelf. Iets waar veel mensen last van hebben is te kritisch staan tegenover zichzelf. Perfectionisme eisen, en al helemaal van hun droomproject. Daarbij ook pas tevreden zijn als het meest ideale resultaat gehaald is. Intussen werkt het veel beter als je zorgt dat je ook tussendoor al aardig bent voor jezelf. Steek jezelf een hart onder de riem. Zoals je dat ook bij je beste vriend of vriendin zou doen. Heb je stappen gemaakt? Tof! Klop jezelf op de schouder. Take a break. Koop een ijsje. Sta erbij stil. Zo til je jezelf met liefde over de hobbels heen en zorg je ervoor dat je weer zin hebt in de uitdaging.
7. Prikkelarm
Om ja te kunnen zeggen tegen een taak moet je ook nee kunnen zeggen tegen afleidingen. Vooral je telefoon is een bron van afleiding, we zijn inmiddels allemaal opgevoed als dopamine-aapjes die constant likes nodig hebben. Zet je meldingen uit, zet een koptelefoon op als je in een kantoortuin of op een flexplek werkt.
8. Superheld
Auw, pijn, pijn, duwen, trekken. Je doet je best maar je bent geen superheld. Stiekem weet je ook wel dat dit niet je sterkste punt is. Geef het toe. Wees eerlijk naar jezelf. Waar ligt je talent, en wat kan je niet. Leer jezelf kennen. Het heeft namelijk geen zin om jezelf te pijnigen met het nastreven van iets wat niet echt binnen je bereik ligt. Blijven doen van datgene waar je niet van gaat stralen of je goed bij voelt. Als je weet welke taken dat zijn – besteed ze dan uit. Kruis ze van je eigen lijst af. Je kunt veel, maar niet alles.
9. To-do (not) lijst
Beginnen met organisatie en structuur is belangrijk maar draaf niet door. Voor veel mensen geldt: voordat er tijd is voor creativiteit, eerst ordening. Bureau opruimen, was doen, afruimen, to-do-lijst maken… Het schept ruimte maar de druk bouwt intussen op. Dan is het opeens tijd om echt aan het werk te gaan en dan wil het niet meer. Stop dus met opruimen. Laat het liggen en je aanmoedigen. De bezieling in het stilleven van je ongeordende tafel, de magie van de torenhoge stapel boeken, documenten, verfpotten. De kruimels, de verfrommelde papieren doekjes, de kleren die nog op de vloer liggen. Ga aan de slag. De rest kan later nog (met het heerlijke gevoel dat je al aan je belangrijkste taak van de dag gewerkt hebt.)
10. Mañana, mañana
De allergevaarlijkste smoes is: morgen begin ik. Maar morgen bestaat niet, elke dag kun je wel zeggen ‘morgen begin ik’. Je hebt alleen vandaag. Je weet als het goed is waar je aan wilt werken. Welke actie kun je vandaag nog doen zodat je richting je doel beweegt? Zelfs nu, na het lezen van dit stuk: welke piepkleine actie kun je doen? Moet je een telefoontje plegen, grote kruizen in je agenda zetten? Doe het. Benut je tijd voordat het te laat is.